Trobada amb la diputada Marta Ribas de Catalunya en Comú

Trobada amb la diputada Marta Ribas de Catalunya en Comú

Jornada de treball

Des de fa temps que temes com la retirada de l’amiant, la necessitat de la construcció d’una residència per a la tercera edat, la modificació de la llei de finançament de Badia i l’estat dels edificis i equipaments municipals són del màxim interès de Totes fem Badia (TfB). Amb l’objectiu d’impulsar aquest temes a nivell institucional el passat dijous 16 el Grup Municipal de Totes fem Badia va rebre la visita de la parlamentaria Marta Ribas. A la trobada es va convidar a la Comissió per la retirada de l’amiant de l’AAVV i l’Associació Pro-Geriátrico que treballa el tema de la residència d’avis.

La Comissió per a la retirada de l’amiant va posar sobre la taula les darreres dades de l’estudi fet sobre el Mapa de l’amiant a Badia. En aquest estudi queda ben palès la necessitat d’intervenir en la retirada del amiant que està força deteriorat i que en alguns casos comença a despendre fibres de fibrociment a l’ambient. Els membres de la comissió han posat de manifest “el problema de salut pública que la presència d’aquest amiant representa per a la ciutadania” i han destacat la quantitat d’amiant existent a Badia (una de les ciutats amb més quilos d’amiant per habitant de tota Europa) i de l’avançat estat de deteriorament que comença a manifestar. Davant aquesta situació la comissió de l’amiant va fer arribar un exemplar del mapa de l’amiant a la diputada, així com reclamar la necessitat d’inversions per part del govern de la Generalitat per facilitar la retirada de l’amiant.

L’Associació Pro-Geriátrico va participar de la reunió per parlar de la necessitat de construir una residència d’avis a Badia. L’envelliment de la població i la inexistència de cap residència al municipi fan de la construcció d’aquest equipament una necessitat prioritària al municipi. Més enllà de les dificultats pressupostaries, des de Totes fem Badia vam proposar arribar a un acord amb la resta de les organitzacions polítiques i socials del municipi sobre la ubicació i l’estratègia per aconseguir el finançament per a la seva construcció. “La construcció d’aquesta residència ha de ser, com la retirada de l’amiant, una qüestió de municipi més enllà de sigles i lluites partidistes” va afirmar Nerea Garcia, portaveu de Totes fem Badia (TfB) a l’ajuntament. En aquesta línia, des de Totes fem Badia (TfB) ens vam comprometre a iniciar el necessari consens amb la resta de forces polítiques a l’ajuntament.

Finançament de Badia i recuperació dels equipaments

La jornada de treball va servir també per tractar el tema de la llei de finançament de Badia. La passada legislatura el Parlament no va arribar a acordar una llei de finançament definitiva per solucionar els problemes econòmics del nostre municipi. La creació d’una comissió bilateral que vagi cercant un millor acord que l’actual va ser un dels acords aconseguits. Actualment la Generalitat aporta 3 milions d’euros anuals per cobrir les despeses dels serveis del nostre ajuntament. La fórmula proposada amb el consens de totes les forces polítiques incloïa una fórmula que tingués en compte la insuficiència fiscal del municipi prenent l’IBI com a model. La Marta Ribas (diputada que va seguir la passada legislatura aquest tema) va assumir el seguiment d’aquest acords de les reunions bilaterals realitzades, mentre que des de Totes fem Badia instarem al govern municipal a posar negre sobre blanc sobre els avenços (si es que n’hi ha) aconseguits.

En la mateixa línia, es va tractar l’estat de diferents equipaments municipals com el Casal de Joves, els centres esportius, les antigues escoles de l’Empordà i Antonio Machado o l’antic Centre de Recursos Educatius en molt mal estat de manteniment o abandonades. Des de Totes fem Badia hem manifestat la incapacitat econòmica del municipi de posar al dia tots aquest equipaments després d’anys d’abandonament i manca d’inversions. La mala gestió del govern municipal (anterior i actual) han dut a aquest edificis a un estat lamentable i això farà de la necessitat de fortes inversions per a recuperar-los per diferents usos socials. El cas del Poli Vell és paradigmàtic on hem necessitat la inversió de 2,1 milions d’euros per part de l’Àrea Metropolitana (AMB) per recuperar les pistes de tenis, construir pistes de pàdel i reformar la piscina descoberta. En aquesta línia la recuperació dels PUOSC als pressupost de la Generalitat poden ser una bona línia per aconseguir el finançament necessari .

La trobada fa finalitzar amb l’acord de fer un seguiment institucional del temes tractats per part de la diputada Marta Ribas i el Grup Municipal de Totes fem Badia.


Totes fem Badia

WhatsApp Image 2020-01-16 at 165128jpeg
WhatsApp Image 2020-01-16 at 165127jpeg