PLE DE MARÇ 2022
El ple del mes de març va començar amb la lectura de dues Declaracions Institucionals, la primera sobre el dia 8 de Març va ser una declaració que constatava que encara ens queda molta lluita per davant i posava de manifest els efectes que ha tingut la pandèmia, una situació que ha evidenciat i empitjorat encara més les desigualtats de gènere.
Des de Totes fem Badia vam incidir en l’evolució que la jornada del 8M ha tingut a Badia del Vallès, doncs aquest dia reivindicatiu és cada vegada més participatiu i important pel nostre municipi, un treball que sens dubte han portat a terme les associacions i entitats feministes i totes aquelles que van participar al 8 de març.
La segona declaració condemna la invasió militar d’Ucraïna per part de la Federació Russa. La regidora Anna Luque va compartir unes reflexions sobre el conflicte i la pau, i va posar èmfasi en si tenim la mateixa justícia social per a tots els països.
El següent punt del dia va ser una modificació de crèdits destinada a fer diverses accions del municipi, que sobretot van destinades a la millora de carrers i instal·lacions. En aquest punt Totes fem Badia ens vam abstenir.
A continuació, es va votar la moció de Ciutadans, una moció que proposa l’Adhesió de Badia del Vallès a la Red Mundial de ciutats i comunitats amigues amb la gent gran. Es va aprovar per unanimitat. Després també per unanimitat es varen aprovar les dues mocions d’Esquerra Republicana. La primera moció, demana que l’Ajuntament de Badia del Vallès negociï amb la SAREB per a aconseguir la cessió dels 41 habitatges que tenen al municipi.
Aquesta és una proposta que acollim molt bé a Totes fem Badia, doncs tal i com va dir la portaveu Nerea García a Badia no tenim habitatges disponibles per a emergències socials, i per tant no és fàcil donar resposta des de serveis socials als problemes d’habitatge que pateixen algunes persones del nostre municipi, així que adquirir aquests habitatges és una gran oportunitat per posar solució a aquesta situació.
La segona, sobre la bretxa salarial, un tema molt important a la nostra societat que impedeix encara que aconseguim una igualtat efectiva entre dones i homes. Anna Luque va expressar molt bé d’on prové aquesta bretxa i com les dones porten una sobrecàrrega de treball:
“Les feines més feminitzades acostumen a ser més precaritzades i víctimes de la temporalitat. Un altra factor que contribueix a la bretxa salarial, és que el 90% de les excedències per cuidar dels fills són demanades per dones. Seguint en aquesta línia, pel nostre context sociocultural les dones han acabat treballant el doble, la seva feina laboral i la feina de cures que desenvolupen un cop trepitgen la casa. Segons l’INE les dones dediquen 1 hora i 57 minuts més a tasques de la llar i la família. Així que sí, la bretxa salarial existeix.”
Seguidament, vam defensar la moció proposada pel nostre grup municipal, En suport a la creació de la Institució de Defensor o Defensora de les Generacions Futures. Aquesta és una proposta que sorgeix de la Fundació SAVIA, i que s’ha aprovat a 290 ajuntaments de l’Estat. La moció planteja que el defensor o defensora de les Generacions Futures sigui una institució que tingui com a objectiu posar veu a les generacions que encara estan per arribar perquè les decisions d'avui no limitin i comprometin la seva vida al planeta del demà. Es va aprovar per unanimitat.
L’últim punt de l’ordre del dia, va ser una moció per reclamar l’obertura d’espais de negociació entre el Departament d’Educació i la comunitat educativa també presentada per Totes fem Badia. La regidora i mestra Anna Luque va defensar la moció, demanant que el Conseller d’Educació accepti les reclamacions dels i les mestres i la comunitat educativa i escolti als sindicats i les AFAs. L’Anna va explicar que les ordres donades pel consellen afecten de manera significativa el currículum, un exemple és la exemple amb la supressió de la filosofia a la secundària. L’educació artística, la música, la plàstica, assignatures que treballen la sensibilitat, la creativitat, la cooperació, quedarien en la voluntat dels equips directius. És per això que des de Totes fem Badia considerem que l’educació publica està en joc. La proposta va sortir endavant amb el vot favorable de TFB, PSC, C’s i l’abstenció d’ERC.
Per acabar és van votar dos assumptes sobrevinguts, el primer el conveni entre AGBAR i l’Ajuntament de Badia del Vallès per tal de tornar a tenir una oficina d’aigües a la nostra ciutat, Totes fem Badia vam votar a favor igual que la resta de grups a aquest servei que portàvem mesos reclamant. Considerem que és molt important que podem accedir a tots els serveis dins del municipi i les persones, sobretot les grans, no s’hagin de desplaçar.
L’últim punt va ser una moció presentada d’urgència pel nostre grup municipal, una moció per donar suport a la resolució del conflicte del Sàhara en el marc del procés de descolonització sustentat en les resolucions de l'ONU. Una moció que hem presentat degut al canvi de parer del Govern Espanyol, que té una responsabilitat històrica en la solució d’aquest conflicte pel procés de descolonització que va dur a terme en el Sàhara Occidental, i qui sempre havia defensat l’alliberament i l’autodeterminació del poble Sahrauí.
A l’igual que s’ha fet des de fa més de 25 anys al nostre Ajuntament, que a més està germanat amb Boujdour i des del qual s’han dut a terme projectes i accions solidaries cap al Sàhara Occidental. Per a Totes fem Badia la solució a aquest conflicte, que porta tant anys afectant la vida de milers de persones que es veuen obligades a viure en camps de refugiats a Algèria i a veure com sacsegen els seus recursos naturals, no pot passar per l’autoritarisme dels governs del Marroc i d’Espanya, sinó en coherència amb el dret internacional i els tractats de l’ONU. La moció és va aprovar amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció del PSC.
