Per què és important l’alliberació de patents en el context d’una pandèmia?

Per què és important l’alliberació de patents en el context d’una pandèmia?

D’ençà que dimecres passat el president dels Estats Units, Joe Biden, es mostrés a favor de renunciar a les proteccions de propietat intel·lectual per les vacunes contra la COVID-19, l’alliberació de les patents ha estat un tema molt debatut dintre de la política nacional i internacional. Tanmateix, el mes passat, Totes fem Badia va aconseguir que la nostra ciutat s’afegís a la Declaració de Barcelona per l’alliberament d’aquestes.


Les circumstàncies extraordinàries

de la pandèmia de la COVID-19

exigeixen mesures extraordinàries”


Però què és això d’alliberar patents i per què és tan important? El que s’entén com “l’alliberació de patents” no és més que suspendre temporalment algunes de les proteccions de propietat intel·lectual per facilitar als fabricants de medicaments l’accés als secrets comercials relacionats amb la fabricació de les vacunes. Després de mesos de pressió des de l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i la proposta explícita de països com Sud-àfrica i l’Índia el màxim opositor a aquesta mesura ha cedit: “Aquesta és una crisi mundial de salut i les circumstàncies extraordinàries de la pandèmia de la COVID-19 exigeixen mesures extraordinàries”, deien des de la Casa Blanca.


La realitat material és que països rics com el Canadà i Regne Unit tenen suficients dosis per immunitzar a tota la seva població fins a cinc vegades, segons el Centre d’Innovació en Salut Global de la Universitat de Duke, mentre que per tot el continent africà només han arribat 25 milions de dosis, que no arriben per vacunar ni el 2% de la població d’un continent amb més de 1300 milions d’habitants, informa l’OMS.


Mentre països com el Canadà

poden immunitzar a la seva

població cinc vegades,

tot el continent africà

no pot vacunar ni al 2%”


Davant d’aquest panorama tan desigual entre les nacions riques i les pobres, organitzacions com Metges sense Fronteres, Oxfam Intermón o Amnistia Internacional afirmen que l’alliberació de les patents permetrà la producció massiva de vacunes i portar-les a països on es necessiten urgentment. Per Totes fem Badia és molt important que s’obri aquest debat i que es comenci a posar el focus en les persones i no en els beneficis econòmics de les grans empreses. La salut és un bé comú que ha d’estar per davant de qualsevol interès econòmic. Ens agradaria acabar citant a la poetessa nicaragüenca Gioconda Belli, la solidaritat és la tendresa dels pobles. I ara és el moment de demostrar-ho.


Totes Fem Badia

a-syringe-is-picturedjpg