La mascota també és víctima de la violència masclista

La mascota també és víctima de la violència masclista

Vives ens volem. Ni una més!!!” Crits. Agressions. Por. Minuts de silencis. Dolor. Mort.

Totes podríem estar d’acord que la violència masclista és uns dels flagells de la societat. Però moltes vegades només pensem en ella quan veiem una empenta, un cop de puny o una pallissa. La veritat és que la violència no acaba ni comença en aquestes agressions físiques, en molts casos aquestes accions són el resultat final d’un procés llarg ple de violència silenciada on hi ha diferents víctimes.


86% de les dones maltractades

reconeixen que les seves mascotes

també han patit violència

de part dels seus agressors”


El programa VIOPET es centra en una d’aquestes violències invisibilitzades, en aquest cas, la que reben els animals de companyia a les llars on hi ha maltractament. Entorn del 30% de les dones víctimes de violència masclista conviuen amb animals i 86% reconeix que les seves mascotes també han patit violència. I és que en molts casos, les mascotes són les primeres víctimes dels maltractadors, la primera mostra de violència cap a un ésser viu la pateixen elles. En molts d’altres, són l’objecte del xantatge mitjançant el qual els agressors obliguen les víctimes a quedar-se a la llar. Es donen casos semblants amb l’ara coneguda violència vicaria, on els pares maltractadors fereixen als fills com a mecanisme per fer mal a la mare. En definitiva, el vincle emocional de les víctimes amb els seus animals és explotat pels maltractadors per fer-les encara més vulnerables. I és que moltes d’elles ho reconeixen, la raó per la qual no marxen o retarden la seva decisió és per la gran dificultat de trobar un allotjament pels seus estimats animals.


I aquest projecte ve a facilitar-les la vida a elles. Amb més de 500 punts d’acollida arreu tot l’Estat, VIOPET té l’objectiu d’hostejar aquests animals víctimes de violència masclista de forma definitiva o temporal perquè totes les víctimes sentin que no estan deixant a ningú enrere.


Els maltractadors exploten el vincle

emocional que les víctimes tenen

amb els seus animals de companyia

per fer-les més vulnerables”


Des de Totes Fem Badia veiem necessari que aquest projecte es recolzés des de l’Ajuntament perquè Badia del Vallès no és un municipi lliure de violència masclista. No ho és Badia ni cap en el món. Ens hem de fer càrrec, hem d’ajudar a aquestes dones i animals que no tenen culpa de res. I aquesta perspectiva diferent de la que estem acostumades ens ve a dir que la violència no comença amb el blau a la cara, sinó que de vegades està present al cap de totes les dones maltractades cada vegada que acaricien al seu animal.


No penseu que això queda tan lluny. L’últim ple va començar amb un minut de silenci per set assassinats de cinc dones i dos infants en només una setmana. I aquesta última setmana ens hem assabentat de l’horrorós assassinat de les menors de Tenerife de mans del seu pare, a més d’una mare jova morta a Sevilla. El masclisme i les seves conseqüències no resten al passat. Afecten la vida de milers de dones cada dia. La lluita feminista continua.


639-011jpeg

                                                                                                                                                                                                 8 de Març de 2019 // Cred. Mar Argueta Luque

Totes Fem Badia, a 13 de juny