Discurs constitució ajuntament

Discurs constitució ajuntament

Bon dia a tothom.

Des de TFB volem començar la nostra intervenció en la qual exposarem el nostre posicionament de NO presentar candidatura saludant a la resta de regidors i regidores, la sra. alcaldessa, a la interventora i secretària de la casa, així com a tot el públic present a la sala. De tots nosaltres esperem encerts que facin millorar el nostre municipi i la vida de les persones que hi vivim. Volem emfatitzar que defensarem en aquesta legislatura les propostes recolzades per 635 badiencs i badienques que van donar suport a TFB. A totes elles les volem agrair el seu suport i les tornem a repetir que no defallirem en impulsar el nostre models de ciutat, de societat i de la manera de fer política. Volem també convertir-nos en la veu crítica de totes les persones que no ens van votar, però que continuen pensant que Badia necessita una nova manera de fer amb altes propostes polítiques en urbanisme, participació, igualtat, seguretat, defensa dels serveis públics o ocupació. Volem recuperar la confiança dels i les que no ens han recolzat amb el seu vot i també de qui va optar per altres opcions, o la que més ens preocupa: No va votar per cap!!! Després ens hi referirem al tema.

No hem presentat candidatura perquè la ciutadania que va participar ho va fer majoritàriament per un model de gestió i de ciutat continuista defensat pel PSC. La ciutadania que va participar els hi va donar força suficient per impulsar el seu programa i la seva visió del municipi. No tenen cap excusa, només ens tindran a nosaltres controlant la seva acció de govern i proposant alternatives en tot allò que pensem que la ciutat podria ser millor tant en la seva gestió com en l’impuls de programes o accions concretes. Sempre ens tindran treballant com a grup municipal de control a la seva acció i com a proposta alternativa allí on pensem que les coses haurien de ser d’una altra manera. Per això, i en el màxim respecte a la democràcia no hem presentat candidatura a l’alcaldia.

Com poden intuir, per TfB els resultats de les eleccions municipals del passat 28 de maig no van ser bons. Malgrat continuar sent la segona força política més votada, vam baixar en el nombre de suports i, per tant en el de regidores. Vam llegir el missatge que la ciutadania ens va fer arribar i des del primer dia després de les eleccions ens hem posat mans a l’obra per explicar més i millor quina és la nostra proposta. Aquesta és feina nostra i us assegurem que la durem a terme. Ara bé, de les eleccions més enllà del nostre resultat electoral ens preocupen molt dues qüestions: l’altíssima abstenció i l’entrada de la dreta i la dreta extrema al nostre consistori.

Sobre aquests dos assumptes em volia estendre una mica.

La participació del 46% de les persones amb dret a vot és una participació molt preocupant. Vol dir que a més de la meitat del i les badienques amb dret a vot o no els preocupa el seu municipi o bé no es veuen representades en cap de les organitzacions o persones que ens vam presentar o que simplement no creuen que la política sigui un instrument útil per resoldre els problemes col·lectius que tenim al municipi. Sigui quina sigui la raó que hagi dut a cada persona que no va voler participar malgrat poder fer-ho (una altra cosa i que un dia haurem d’abordar són els centenars de badiencs i badienques que NO poden participar a causa de la nostra llei electoral que continuem considerant summament excloent, per no dir racista). Això ens sembla un altre problema que haurem d’abordar en d’altres foros i esperem trobar-nos en el mateix cantó a tots els partits d’esquerres representats en aquesta sala.

En aquest sentit plantejarem fórmules per millorar la participació i la inclusió de la ciutadania en els afers públics del nostre municipi. La participació no s’improvisa: és una cultura que es treballa dia rere dia en els Consells municipals, en les escoles, en els pressupostos, .... Detectem un important desconeixement de la ciutadania de com funciona el nostre sistema democràtic, els partits polítics, el nostre sistema electoral i les nostres institucions. Sense aquesta informació i hàbit participatiu la ciutadania veu la política com quelcom llunyà on la corrupció, la falsedat i el populisme fàcil té el seu filó.

L’abstenció és un mal democràtic que hem de tractar amb especial cura. És un símptoma d’una greu malaltia latent que generen elements antidemocràtics i autoritaris que aprofitant-se de les regles volen fer desaparèixer el principal valor de tota societat democràtica: el respecte en la diversitat. I des d’aquest perill volem abordar el segon tema que ens preocupa molt com a resultat de les eleccions municipals: la presència d’idees i formes de fer antidemocràtiques i autoritàries a la institució municipal.

Des de TFB serem bel·ligerants contra qualsevol intent de malmetre aquest respecte en la diferència i NO tolerarem cap falta de respecte vers qualsevol persona en funció de la seva raó de procedència, creença política o religiosa, sexe o preferència sexual...Ho tornem a dir, no tolerarem cap actitud masclista, Xenòfoba, Racista ni que vulgui alterar la convivència al nostre poble. Per descomptat, qualsevol atac a les llibertats nacionals, cultural i/o lingüístic tindrà la nostra contundent resposta. Pensem que la defensa de les diferents cultures ha de ser un bé màxim a defensar en tota societat avançada i en aquest sentit retrocedir en la defensa de la llengua i cultura catalana és un retrocés dels drets i llibertats de tots els badiencs i badienques.

Volem establir una línia de treball en la que posar de manifest que les solucions simplistes que proposen aquestes formacions a problemes com la seguretat, la manca d’habitatge, la manca de neteja o els problemes de convivència que hi puguin existir són falses solucions o impossibles d’aplicar per irreals. Desmantellarem les seves falsedats amb dades concretes sobre ocupacions, violència masclista, ús dels diners públics en “chiringuitos polítics” i posarem de manifest com sempre ho hem fet el mal econòmic i social que la corrupció estructural de les seves organitzacions fan a la societat. Serem intransigents en la utilització de llenguatges agressius i ofensius i esperem que la resta de forces d’esquerres democràtiques estigueu en aquesta banda i compartim anàlisi i acció.

Podem no compartir un model de ciutat o de manera de fer i entendre l’acció política, però no podem deixar de fer un front comú davant allò que representa el trumpisme, el lerrouxisme o la dreta extrema en les institucions. Aquests és efecte d’un mal més profund que haurem d’abordar amb temps i pedagogia. Però no podem quedar impassibles esperant una reacció al llarg temps.

Finalitzem dient que el 23 de juliol tindrem una altra cita electoral en la qual les esquerres ens hi juguem molt. Hem de treballar cadascuna en la seva línia per incitar a participar i barrar el pas a les institucions a aquestes forces trumpistes i de dreta extrema que pactaran si poden per fer-nos retrocedir 40 anys en llibertats i drets. Companys i companyes tenim molta feina a fer al curt i llarg termini.


I ara si, finalitzem desitjant encerts al nou equip de govern. Aquí estarem sempre atentes per controlar la seva acció de govern i proposant alternatives. I com no, desitjant una BONA FESTA MAJOR a tota la ciutadania de Badia.


Moltes gràcies!!

constitucio ajuntamentjpg