Debat del pressupost del 2020

Debat del pressupost del 2020


El passat 3 de desembre es va celebrar el ple de pressupostos de 2020. El vot contrari de Totes fem Badia va estar fonamentat en dues raons principals: la manca de propostes en el pressupost per a millorar el municipi i els seus serveis en la línia que Badia necessita i, sobre tot, per la manca de cap mena de procés participatiu. En paraules de l’Anna Luque: “nosaltres no els podem recolzar. Sempre ha costat que el pressupost estigui treballat per altres persones que no fossin l’equip de govern, però aquesta vegada no és que no hagi participat la ciutadania, no, sinó que sembla que encara ha anat pitjor, ni tan sols l’oposició hem tingut temps de poder fer alguna cosa de profit per millorar aquest pressupost. Tot donat i beneït!”.

En paraules  de l’Anna Luque “rebem amb una certa esperança, tot i que amb certa incredulitat, les bones intencions manifestades pel govern municipal de que el pressupost, i esperem que també ordenances, seran treballats els propers anys d’un altra manera: cercant consensos incorporant totes aquelles propostes que millorin el pressupost, eina fonamental per a millorar els serveis a la ciutadania, garantir el ple desenvolupament dels seus drets i millorar el nostre municipi per al gaudi de tots i totes”.

Un pressupost continuista que no servirà per a millora dels serveis ni del municipi

Des de Totes Fem Badia pensem que aquest pressupost de 12.434.613,14 € és continuista, no té res nou. Tal és així que amb aquesta proposta de pressupostos Badia seguirà igual, a nivell d’equipaments, d’inversions en reparacions de carrers, parcs, de millora de serveis, de creació de nous serveis, de lluita contra el canvi climàtic, de millora de l’accés a la cultura, a l’habitatge i a una feina digna. Per a nosaltres és un pressupost escàs en inversions al manteniment de carrers, en temes de cultura o polítiques de joventut. És, al nostre parer, un pressupost que hauria d’ampliar les partides per a polítiques de cooperació, sobre tot en temes de sensibilització per lluitar contra el racisme i la xenofòbia. És un pressupost en el que trobem a faltar una clara aposta per la creació d’una Oficina Local d’habitatge que sigui l’eina on donar solucions a la diversitat de problemes relacionats amb l’habitatge, l’accés, el lloguer, les hipoteques, l’estalvi energètic... A més, a estat un pressupost presentat sense un pla d’inversions reals que l’acompanyi. En definitiva, un seguit de mancances que ens ha fet no poder recolzar aquesta proposta de pressupost pel 2020.

Un pressupost fet d’esquena a la ciutadania i a la resta de Grups Municipals

Des d’un punt de vista de la participació, el pressupost aprovat és l’antitesi de la participació. Des de Totes fem Badia hem tornat a recordar al govern municipal que el pressupost participatiu és una molt bona eina per a implicar la ciutadania en les decisions municipals. I així els vam dir que “ És ben clar que l’equip de govern no hi creu en la participació, al menys amb aquella participació que no estigui controlada. Creiem que és una errada no apostar per la participació en l’elaboració del pressupost, així com a d’altres àmbits municipals”.

En resum, des de Totes fem Badia vam votar en contra d’un pressupost “amb falta d’innovació i originalitat per donar resposta a totes les preocupacions i neguits que té la nostra ciutadania”. Innovació i originalitat en partides adreçades a treballar els temes d’energies renovables i sostenibilitat. Per a Totes fem Badia seria molt gratificant ser reconegut com un municipi que té clar com ha de ser el futur del planeta amb la creació i construcció de carrils bici, la instal·lació de plaques solars a edificis municipals o la introducció de biomassa. Un pressupost que impulsés la creació i construcció d’electrolineres a Badia o campanyes adreçades a millorar el reciclatge i la recollida de residus. Des de Totes fem Badia hem trobat a faltar mesures i programes adreçats a lluitar contra l’emergència climàtica.


Grup Municipal de Totes fem Badia

Ple