Canvi climàtic: resposta immediata!
L’actual situació d’emergència climàtica ens posa a empreses, ciutadans i institucions al capdavant d’una tasca fonamental si volem preservar la vida en el planeta tal i com la coneixem. Els municipis tenen molt a fer com a estructura administrativa més propera als ciutadans i les empreses. Cal doncs, treballar des de cada municipi per impulsar polítiques energètiques, hidràuliques, residus i mobilitat que lluitin contra uns canvis globals en el clima mundial que faran la vida més difícil per a futures generacions. No es tracta d’anar contra ningú, sinó a favor de la vida en aquest planeta.
L’augment continu i generalitzat de les temperatures mitjanes fa que les pluges i la manera de ploure sigui diferent. De sequeres com l’actual sempre n’hi ha hagut. El que està canviant és la manera de ploure i on plou. Arran de l’escalfament global en el planeta s’estan modificant les regles ambientals i els clima comença a actuar de manera diferent. I l’evidència científica ens mostra que són que les emissions de CO2 generades per l’activitat de l’ésser humà la principal causa de l’augment constants de les temperatures mitjanes. Qualsevol altra opinió que negui aquesta evidència científica només ens farà que fer perdre el temps o desviar-nos en el nostre objectiu comú com a espècie. Per això cal emprendre tot un seguit d’accions ja que una vegada arribem a un punt de NO retorn, llavors res més podrem que adaptar-nos a les noves regles amb el cost de vides i de qualitat de la vida en el planeta.
El capitalisme és la base fonamental en la que es basa una estructura econòmica pensada per consumir energia, generar residus i malbaratar recursos naturals de manera insostenible. Serà per tant inevitable cercar un nou model de producció i repartiment de bens i serveis que no maltracti el medi ambient i a l’esser humà. El capitalisme és una enorme maquinària de producció a costa del medi ambient i de la gran majoria d’essers humans del planeta. Una enorme maquinària de creació de desigualtat que és incapaç d’assegurar el benestar de la totalitat de la població actual i menys de les futures. Construir una alternativa al model capitalista és i serà una necessitat de la política del segle XXI, però això va molt més enllà de les possibilitats d’aquest text.
Davant aquesta situació; què podem fer des dels municipis? Moltes coses i molt importants. Treballar en la reducció dels residus que generem els ciutadans i les empreses i alhora en la millora del reciclatge és fonamental. Si generem més brossa i no la gestionem adequadament haurem de incinerar més o crear nous abocadors. L’aplicació de la directiva europea que ens obliga a reciclar com a mínim el 60% de les seves deixalles a cada municipi està cada vegada més a prop. A Badia estàvem ben lluny l’any 2021 que no vam arribar al 40 % del reciclatge de les nostres deixalles.
També podem millorar la xarxa de transport públic impulsant mesures en els àmbit de decisió supramunicipals. Badia ho podem fer a l’AMB, Consell Comarcal o Diputació. Impulsar la construcció d’un tramvia que unís diferents pobles (entre ells Badia) com proposava la Associació pel Transport Públic en el seu projecte del Tramvallès podria ser una línia. O la construcció d’una estació del FCG a l’alçada de Badia que donés servei a Badia, Sant Pau de Riu Sec i el Turonet de Cerdanyola podria ser una altra.
Impulsar la producció d’energia mitjançant energia fotolvoltàica o eòlica a partir de molinets petits d’aire als sostres d’edificis municipals o plaques solars al sostres dels edificis que ajudessin a pagar la factura de la llum a veïns i comunitats hauria de ser prioritari. Impulsar l’ús de biomassa com font d’energia renovable a les instal·lacions esportives municipals podria ser una altra línia de treball en la lluita contra el canvi climàtic.
Millorar la quantitat i qualitats dels arbres dels parcs i avingudes del municipi és una altra manera de treballar en aquesta línia. La millora dels nostres boscos amb replantacions i diferents varietats d’arbres seria una bona manera de donar ombra en períodes de calor i afavorir la biodiversitat dels ocells que hi viuen.
Fer campanyes d’estalvi energètic i d’aigua així com impulsar mesures per reciclar molt objectes com la roba, aparells electrònics, llibres i demés és també una bona manera d’impulsar la lluita contra el canvi des dels municipi.
Es poden fer moltes coses. Ara només cal veure que s’està fent a Badia des de l’equip de govern en aquesta línia i analitzar si anem en la bona direcció. En polítiques mediambientals des de TfB donem un suspens total a l’actual govern: la tala d’arbres indiscriminats de les darreres setmanes n’és l’últim exemple, però la deixadesa en la resta de temes (més enllà d’algun cas testimonial) és ben palesa al municipi.
Grup Municipal de Totes
fem Badia.
